Guifi.net a Blanes

Guifi.net a Blanes

RESUM DE LA INICIATIVA DE CREACIO D’UNA XARXA DE TELECOMUNICACIONS LLIURE A BLANES

Divendres 26 de febrer varem fer una xerrada a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Blanes, per iniciar la conexió a Guifi.net

Si voleu més informació podeu adreçar-vos a naturconsumblanes@gmail.com

Un breu formulari on posar les vostres dades. Amb les adreces farem un mapa per estudiar la manera optima per implantar la xarxa a la nostra ciutat.
Gracies per participar-hi

Us he convidat perquè empleneu el formulari Guifi.net Blanes. Per emplenar-lo, aneu a:
https://docs.google.com/forms/d/1ezDHeG4vEqZVqbv8NEpnT-w1oONt8A2Uqovq9J1WDww/viewform?c=0&w=1&usp=mail_form_link

Un grup de persones de Blanes, vinculades al grup NaturConsum Blanes (https://www.facebook.com/groups/naturconsumblanes/) i a l’Associació de Veïns Puig de la Dona, estem impulsant la creació d’una xarxa de telecomunicacions lliure i oberta a tota la gent de Blanes, seguint el model guifi.net, que ja està implantat a nombroses poblacions no només a Catalunya, sinó arreu del món. Sabem que és possible accedir a internet amb una qualitat superior a cap de les que ofereixen les multinacionals i a un preu molt més econòmic i, a més, fer-ho autogestionant i compatint la nostra pròpia xarxa.
Què és guifi.net? És una xarxa de telecomunicacions i alhora una xarxa ciutadana. A diferència de les multinacionals de telecomunicacions, guifi.net ofereix els mateixos serveis (internet, telefonia, wi-fi…) però a partir dels principis de l’economia del bé comú i col·laborativa, propietat compartida, software lliure i codis oberts. És un model semblant al de la Wikipedia: la xarxa creix a mesura que és construeix i es comparteix. Guifi.net compleix tots el paràmetres legals i ha rebut diversos premis tant de la Generalitat com, recentment, de la Unió Europea. Es pot trobar tota la informació a la pàgina web https://guifi.net/ca/node/35620.
Com implantar guifi.net a Blanes? Per construir aquesta xarxa a Blanes cal que un nombre suficient (al voltant de 50-70 persones) ens ho plantegem i alhora ens permeti compartir els costos de la infraestructura. Un primer estudi ens assegura que, en condicions ideals, amb tres nodes de connexió (supernodes) hi hauria cobertura per la pràctica totalitat de Blanes. A partir d’aquests nodes principals es connectaran els nodes client de cada usuari o usuària.
A quina velocitat em podré connectar? Sota el teòric plantejament inicial de tres nodes i per les distàncies que parlem, inferiors en la pràctica totalitat de casos a 2000m, i amb la tecnologia actual, cabals mitjans de 30Mbps o superiors a cada client son assolibles. Entre nodes, y en configuració inicial, es poden garantir cabals de 100Mbps.
I que passa amb el meu telèfon? És pot mantenir l’actual línia o donar-la de baixa i no perdre el número de telèfon Hi ha l’opció de demanar la seva portabilitat a un operador de telefonia fixe per Internet. Hi han diversos operadors de telefonia per Internet a guifi.net.
I tot això.. A quin cost? Entre tots els que engeguem el projecte de portar guifi.net a Blanes, haurem de compartir el cost dels tres supernodes (antenes). Depenent del model final d’antenes que s’instal·lin, el preu pot variar. Una estimació inicial estaria sobre els 5.000€, comptant la mà d’obra. Si ho dividíssim per 70 usuàries, el cost seria de 70€ per la infraestructura comuna (un únic pagament). Així mateix, caldrà destinar una part de recursos al manteniment de la xarxa.
Al cost comú, caldria sumar-li el cost de la instal·lació fins “a casa meva”, que implica una altre antena i el mòdem. Aquí el cost seria diferent si és tracta d’una comunitat de veïns que comparteixen el cost entre ells o si és una instal·lació individual. L’antena tindria un cost (sempre aproximat) de 250€ i el router de 60€. Una vegada connectats, caldrà pagar la quota mensual d’accés a internet i telèfon que, depenent de la tarifa que es contracti seria, d’entre 10 i 25€. Fets els números, la inversió s’amortitza al cap d’un o dos anys i, a canvi, tenim un servei d’internet i telefonia de millor qualitat a un preu més econòmic.

 

Deixa un comentari

Nom *
Correu electrònic *
Lloc web